logo
   
 

OBIČNA SMREKA
(lat. Picea abies)

Crnogorična vrsta drveća - porodica Pinaceae Smreka je autohotna vrsta u Hrvatskoj, nalazimo je i u Sjevernoj Europi te u višim predjelima Središnje i Južne Europe. Vrlo brzo raste, deblo je ravno, grane su otklonjene i savinute prema dolje, grančice su dužine do 0,5 metara, iglice su četverobridne. Dobro podnosi mraz i zimske uvjete, dok je slabije otporna na suše i visoku vlagu u zraku. Prilično je otporna na bolesti i štetnike.

PANČIĆEVA OMORIKA
(lat. Picea omorika)

Crnogorična vrsta drveća iz porodie Pinaceae 1875. godine ju je otkrio botaničar Josip Pančić. U prirodi je ne nalazimo često, ali je stoga proširena po parkovima Europe i SAD-a. Endem je Balkanskog pluotoka. Pančićeva omorika naraste do 30 metara visine, deblo je ravno i vitko, vrhovi grana su savinuti prema gore. Iglice su dugačke oko 2 cm, odozdo su svijetle boje. Zbog građe krošnje otporna je na štete od snijega. Raste polako, a životni vijek joj je oko 200 godina.

 

BODLJIKAVA (SREBRNA) SMREKA
(lat. Picea pungens)

Crnogorična vrsta drveta iz porodice Pinaceae Naraste do visine od 50 metara, krošnja je piramidalnog oblika i gusta, iglice su duge do 3 cm, bodljikave , srebrnozelene do plavozelene boje. Sporo raste i vrlo je dugog životnog vijeka. Realtivno dobro podnosi ljetne suše i dobro podnosi snijeg, dobra je za presađivanje, uspijeva u gradskim sredinama.
 
© 2008. KUHADA - Studio za Internet tehnologije